2011 szeptember 24, Kerékpártúra - Etyeki-domság

Az elmúlt idõszak változékony idõjárása után, szeptemberben ránk tört a nyár. Úgy tûnik, mintha az egész nyár 2 hónappal elcsúszott volna. Így nem is csodálkoztunk, hogy ideális kerékpározós idõ ígérkezett a szombatra meghirdetett kerékpáros programunkra. Már az érdeklõdés szintjén is látszott, hogy sokan gondolkodnak az eljövetelükben. Többen is voltak újak, akik nem bánták meg csatlakozásukat az összeszokott társaságunkhoz. Az alábbi program került meghirdetésre:

Útvonal: Százhalombatta - Simon-puszta - Martonvásár - Tordas - Gyúró - Etyek - Sóskút - Tárnok - Százhalombatta

Reggel 8 órakor találkoztunk Százhalombatta központjában, az Ebatta kultúrkocsma elõtt. Már itt látszott, hogy többen leszünk, mint amire elõzetesen számítottam, olyan is akadt, aki csak elõzõ nap este döntötte el, hogy eljön. Egy kisebb késés miatt 10 perccel nyolc után pattantunk fel a nyeregbe. Százhalombatta Ipari Parkja felé vettük az irányt. A vasutat keresztezve hagytuk magunk mögött Százhalombattát. Az Ipari Parkon áthaladva a szokásos sarokban lévõ átjárót akartuk igénybe venni, de a bõvítési munkák miatt egy kábel árok keresztezte az utunkat. Mint edzett sportembereknek nem okozott volna gondot az árkon való átkelés, de az ott dolgozó munkások erõs tiltakozása miatt jobbnak láttuk, ha visszafordulunk. Kb. 600m-re levõ benzinkútnál tudtuk csak elhagyni az Ipari Parkot. Emiatt kénytelenek voltunk az M6-os úton kerekezni, míg elértük a Simon-puszta felé haladó földutat. A szárazság miatt jó állapotban volt a földút, nyílegyenesen köti össze az 6-ost a 7-es fõúttal, csak Simon-pusztánál van két 90°-os törése. Martonvásárig a forgalmas 7-es fõút aszfaltján kellett kerekeznünk, mely nem volt egy nagy élmény.

Martonvásáron, amint lehetett elhagytuk a fõutat, a kis forgalmú utcákon jutottunk el település benzinkútjára. Itt találkoztunk az Ercsibõl és Tárnokról jövõ öt túratársunkkal. De még mindig nem teljes a csapat! Martonvásár után elhaladtunk az M7-es autópálya alatt, majd elhagyva a Büntetés-végrehajtási Intézetet, Tordas felé vettük az irányt. Kisebb emelkedõ leküzdésével értük el a települést. A sportpálya mellett ismét 4 fõ csatlakozott a csapathoz, Õk szintén Tárnokról jöttek jobbára földúton. Üdvözöltük egymást, 10 perc pihenõt tartottunk. Teljes lett a kerekezõ csapatunk.

Tordas után Gyúró következett, majd elhagyva a települést kissé rázós, köves úton tekertünk felfelé. Mai napon ez volt a legmeredekebb szakasz. Hangulatos volt az út, több helyrõl szép panorámában volt részünk. A földúton értük el az Etyekhez tartozó szõlészet legdélebbi tábláját. Valamikor a híres Törley pezsgõ alapanyagát itt állították elõ, talán még ma is. A szüret már befejezõdött, de szerencsékre, a géppel történõ szüretelés folytán sikerült azért pár szem szõlõt találni a tõkéken. Igen ízesek, cukrosak voltak a szõlõszemek, biztosan kiváló lesz az idei bor. Szõlõültetvények között értük el a dombtetõn felállított, szépen felújított keresztet. Szép kilátópont a kereszt környéke, teljes a körpanoráma. Itt bevártuk egymást, majd a pihenõ után újra nyeregbe pattantunk. Egy kisebb emelkedõ következett, majd egy mandulafasoron haladva kerekeztünk tovább Etyek felé. Nem sokkal késõbb már látszódtak a Korda Filmstúdió impozáns épületei, a köré épített díszletek. Nemsokára, egy kellemes, hosszú lejtõ után értük el az Etyekre vezetõ aszfaltos utat. Innen már csak néhány perc, és elértük Etyek szélét. A Kezes-Lábos fesztiválra tekintettel az autósok nem is jöhetnek tovább a stúdió elõtt kialakított parkolótól a faluba.

Az idei volt az elsõ év, hogy a Korda Filmstúdió megnyitotta kapuit a nagyközönség elõtt. Nem jutottunk be, mivel csak két óránként volt a látogatás, sokat kellett volna várakoznunk. Ehelyett a pár percre lévõ, Etyek felett álló átjátszóállomáshoz mentünk, melyet egyúttal kilátónak is kialakítottak. Itt tartottuk meg az uzsonna szünetünket. Hatan elmaradtak tõlünk, mint utóbb kiderült, nekik sikerült bejutniuk a stúdióba, majd tõlünk függetlenül folyatták az útjukat. A kilátóból pompás a panoráma van, az egész környék belátható. Távolban a Pilis, a Budai-hegység vonulatai láthatóak. Elkészítettünk pár fényképfelvételt, majd mellékutakon lejutottunk a Kálvária domb alatti forgatagba. Itt már lehetetlen feladat volt egybetartani a csapatot, megállapodtunk, hogy 2 órakor találkozunk az etyeki rk. templomnál. Néhányan a Búcsú tér felé vettük az irányt, megnéztük a Körpince környékét, majd elmentünk az általunk jól ismert Kattra Pincészethez. Hagyományosan a borkóstolás mindig itt történik meg. Kiderült, pár társunk már megelõzött minket. A borkóstolás és a félórai pihenõ után néhányan visszatértünk a faluba kerékpárunk ellenõriztetésére, miután kiderült, hogy a mûszakilag rendben levõ kerékpár tulajdonosok mûanyag nadrágszorítót kapnak. Pontosan 2 órára mindenki a megbeszélt találkahelyen volt. Felpattantunk kerékpárjainkra, a Kecskegödör menti borospincék között hagytuk el Etyeket.

A tehenészetig jó minõségi aszfaltúton haladtunk, de ezután rátértünk egy földútra. Tulajdonképpen ez is meglepõen jó állapotban volt, köszönhetõen a száraz idõnek. Az elmúlt években, az esõzések után kellemetlen volt ez a szakasz! A földút egyenesen a Sóskút és Pusztazámor közötti aszfaltos útra vezetett. Lekerekeztünk Sóskútra, majd egy kemény emelkedõ után felértünk a Sóskúti homokbánya bejáratához. Itt megálltunk pár percre, megnéztük a szépen felújított Szent Vendel szobrot. A nagy lejtõ következtében Tárnokig alig kellett tekernünk, végig aszfaltúton mentünk. Áthaladtunk az M7-es autópálya felett, majd elhaladtunk a település temetõje mellett. A központ felé vettük az irányt. A mostanában felújított, és bõvített Mûvelõdési Háznál pont a szüreti bál forgatagába csöppentünk. Ha már erre jártunk, megnéztük a Mûvelõdési Ház kiállításait. Az egyik teremben régi öltözékeket láthattunk, melyeket a valamikor itt lakó szlovákok viseltek. A Radetzky teremben Muskovics András túratársunk rovargyûjteményének egy része volt látható. Ez a látogatás nem volt betervezve a mai programba, de nem bántuk meg ezt a kis kitérõt, új ismeretekkel lettünk gazdagabbak.

A kiállítások megtekintése után folytattuk az utunkat. Pár percre megálltunk a római katolikus templomnál, megnéztük, hogyan állítják össze a földön a templom új tornyát. A tárnokiaktól elváltak útjaink, mi Érdre kerekeztünk. A 7 sz. mûutat keresztezve, a hõerõmû kéményeit követve kerekeztünk Százhalombatta felé. Az M6-os autópályát, majd a 6-os fõutat keresztezve, a Csenterics úton értünk vissza városunkba. Itt az út végén vált szét a csapat. Remek idõnk volt, jó volt a program, kiváló társaság jött össze a mai kerekezésre. Ideális körülmények között tekertünk le 70 km-t, kb. 400m szintet. Remélem jövõre, mikor ismét elkezdjük a kerékpártúráinkat, ilyen lelkes csapattal fogunk nekivágni a környékbeli kerekezésnek. Legközelebb jövõ tavasszal a Csepel-szigetre megyünk kerekezni.

Résztvevõk: Szabó Zsolt, Kiss Tibor, Sefcsik Zsuzsa, Kovács Pisti, Kovács Ida, Borbás István, Hasznosi Edit, Bihari Mihály, Bihariné Erzsi, Novák Zoltán, Novákné G. Ági, Novák Anett, Novák Dávid, Muskovics András, Muskovicsné Fenyvesi Éva, Muskovics Évi, Szabó Miklósné



Ugrás az elsõre

(A megtekinthetõ képek Szabó Zsolt fotóiból kerültek kiválasztásra)

Szabó Zsolt
túravezetõ

© 2006-2024 természetbarátok.hu