2011 május 28, Kerékpártúra - Budapest-Szentendre

A részvétel alapján úgy tûnik, nem volt szerencsés május utolsó hétvégéjére tervezni az idei második kerékpáros túránkat. Ezen a hétvégén több program közül is választhattak a túratársak. Most volt a gyereknap, Tárnokon most tartották meg az Orbán napi ünnepséget. Csak néhányan erõsítették meg a jelentkezésüket az indulás elõtt. Pedig az idõjárással a megelõzõ napokban nem volt gond, szép meleg idõ. Sajnálatos módon, éppen a túra napjára jeleztek változást, amit meg is tapasztaltunk. Budapest, Déli pályaudvarra vonattal jutottunk el, igazából itt kezdtük el a kerekezést. A cél Szentendre volt, majd a visszajövetelünk után ismét vonattal jutottunk el Százhalombattára. Végül is az alábbi túrát teljesítettük:

Túratáv: 65km
Emelkedõ: 50m

Már korán reggel kellemes idõ fogadott bennünket, 16°C volt a levegõ hõmérséklet. Kíváncsian indultam a találkozó helyre, hányan is fogunk összejönni a kerekezésre. A százhalombattai vasútállomáson ketten voltunk. A jegyváltás után a 8:22 vonattal indultunk el Budapestre. A vonat kissé zsúfolt volt, de gyorsan elértük a célállomást. Mivel a kerékpártárolásra biztosított helyen is ültek, így kénytelenek voltunk az ajtóban megállni, így viszont a felszállókat, leszállókat zavartuk, de ettõl eltekintve gond nélkül megérkeztünk a Déli pályaudvarra.

Itt kezdtük meg a tulajdonképpeni kerekezésünket, a Batthyányi tér felé vettük az irányt, ahol rátértünk a dunamenti kerékpárútra. A kerékpárúton elhaladtunk a Margit híd alatt, majd a Margitsziget mentén elértük az Árpád hidat. Kicsit igyekeznünk kellett, mivel az Árpád híd pesti oldalán már vártak ránk az újabb résztvevõk. Így lett teljes a csapat létszáma. Most már négyen kerekeztünk a Dagályfürdõ mellett, Újpest irányába. A Duna túl partjára, az Újpesti vasúti hídon jutottuk át. A Római parton folytattuk az utunkat. Valamikor nagy vízi élet folyt itt, manapság alig érezhetõ ebbõl valami. Ennek ellenére azért több üzemelõ vendéglõ, és büfé található itt. Egyik helyen meg is álltunk egy lángosra, na meg egy kis pihenõre.

A Római partot elhagyva, az út gáton folytatódott, majd az üdülõsoron, az ártéri erdõn mentünk keresztül. Az utunk egyik legszebb szakasza volt. Így jutottuk el a Megyeri hídhoz, mely alatt elhaladva újabb ártéri erdõ, majd újabb gáton való kerekezés következett. Ezen a szakaszon gyenge volt az út minõsége, mivel földúton kellett kerekeznünk. Ennek ellenére jól haladtunk, és nemsokára elértük Szentendrét. A Bükkös patak mentén közelítettük meg a várost. A városban lezártuk a kerékpárokat, gyalogosan fedeztük fel a város látnivalóit. Jól esett az Óváros sikátorain sétálni, szép dolgokat láttunk, nem véletlen, hogy ennyire felkapott hely Szentendre az idegenforgalom által.

A sétánk során eleredt az esõ, így úgy döntöttünk, bemegyünk egy vendéglõbe, megebédelünk, így átvészeljük a kis esõt. Az ebéd után folytattuk a túrát, visszafordultunk Budapest felé. Az út elsõ szakaszát már megismertük idefelé jövet, de mindez nem vont le semmit út szépségébõl. A Megyeri hidat elérve, felmentünk a hídra, majd átmentünk Káposztásmegyer felé. Itt egy újabb esõ kapott el minket, de a híd alatt kiböjtöltük a kisebb záport. Innen tovább mentünk Angyalföldön, a Váci úton. Az Árpád hídon bekerekeztünk a Margitszigetre.

A Margitsziget nagy fái alatt kerekeztünk, elhaladtunk a régi templom romjai mellett. A szigetet a Margit hídon hagytuk el, ahol még mindig a híd felújításán dolgoznak, így csak kordonok között lehetett, kerekezni. A Batthyányi teret érintve értünk ki a Déli pályaudvarra, ahol vonatra szálltunk, majd hazaérkeztünk Százhalombattára. Tulajdonképpen szerencsénk volt az idõjárással, annak ellenére, hogy napközben többször is eleredt az esõ, mégsem áztunk meg, mindig be tudtunk húzódni valahová az esõ elöl. A nyári szünet után, szeptember 24-én, a szokásos Etyeki Kezes-lábas fesztiválra szeretnénk elkerekezni, remélhetõleg többen mint a mai napon.

A résztvevõk: Sokorai Eszter, Sokorai Kata, Lázár József, Szabó Zsolt



Ugrás az elsõre

(A csatolt fényképek Szabó Zsolt készítette)

Szabó Zsolt
túravezetõ

© 2006-2024 természetbarátok.hu