2010 december 3, Georgiades Sportmúzeum avatása - Százhalombatta

2010. december 3-án, pénteken 16 órakor került sor a Kiss László Sportuszodában a GEORGIADES SPORTMÚZEUM ünnepélyes megnyitójára. Százhalombatta Város Képviselő testületének döntése és támogatása alapján valósult meg a múzeum. Az ünnepségen köszöntőt mondott Sinka László, Százhalombatta alpolgármestere, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. A Georgiades Gábor nevét viselő Sportmúzeumot Kiss László, a Magyar Úszószövetség szövetségi kapitánya, Százhalombatta díszpolgára nyitotta meg. Szalai Attila, a város képviselője kezdeményezte a múzeum létrehozását.

Szép számmal jelentünk meg az ünnepélyes megnyitón, a turistatársak közül is sokan jelen voltak. Az 1970-ben városi rangot kapott Százhalombatta jelentős sport eredményekkel büszkélkedhet. A sportlétesítményei építésében jelentős szerepet játszottak a helyi nagyvállalatok, a Dunai Kőolajipari Vállalat, a Dunamenti Hőerőmű Vállalat. 1997-ben a város elnyerte a megtisztelő "Nemzeti Sportváros" kitüntető címet. Különösen a vízi sportok, kajak-kenu, labdajátékok, úszás, lövészet, modellezés terén szerepeltek kimagaslóan sportolói a hazai és a nemzetközi versenyeken.

A város sportmúltjának egy-egy pillanatát felvillantó Sportmúzeumban méltó helyet kaptak az elmúlt évtized emlékei. A Matrica Múzeum munkatársai végezték el a múzeumban látható anyagok, relikviák összegyűjtését, a tárlat berendezését. Fotók, oklevelek, kupák, érmek, labdák, sportfelszerelések kerültek elő a sportolók féltve őrzött kincseiből, melyek mostantól közkincsé válnak.

A Sportmúzeum névadóját Georgiades Gábor (1941-2004) okleveles gépészmérnököt nekünk turistáknak nem kell külön bemutatni, hiszen 1973-tól haláláig szakosztályunk vezetője volt. Azt már kevesebben tudják róla, hogy ifjú korában birkózóként komoly sikereket is elért, Kozma Pici edzőtársa volt. Sporttevékenységéért, szakmai munkájáért 2004-ben Százhalombatta Város Testnevelési és Sport Díjat adományozott részére. 2010. december 3-tól Százhalombatta Sportmúzeuma viseli a nevét.



Ugrás az elsőre

(A csatolt fényképeket Muskovics András készítette)

Muskovics András
szakosztályvezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu