2010 szeptember 26, Kerékpártúra - Etyeki dombság

Elérkezett az idei utolsó kerékpározás is. A hagyománynak megfelelően idén is az Etyeki Kezes-Lábos fesztivált vettük célba. Az utóbbi időben csak néha mutatta meg kellemes arcát az időjárás, a szebb napokat is esős időszak szakította meg, ami nem kifejezetten ideális a kerékpározásra, így nem csoda, hogy sok embert elriasztott a heti előrejelzés, mely szerint a túra napjára esőt jósoltak. Végül csak hárman jöttünk össze.
A tervezett program:

Útvonal: Százhalombatta - Tárnok - Érd - Pusztazámor - Etyek - Sóskút - Tárnok - Érd - Százhalombatta
Túratáv: 64km
Emelkedő: 150m

Reggel 8 órakor találkoztunk Százhalombatta központjában. Kíváncsi voltam, hogy az előzetes érdeklődések után hányan is leszünk az indulásnál. A megelőző napon is kaptam lemondást. Bíztató volt, hogy reggel ugyan hűvös, de napos időre ébredtünk, úgy tűnt, szerencsénk lesz az időjárással. Az indulási helyen ketten vártak, de ennél többen nem is gyűltünk össze. 10 percet vártunk az indulással, de csak nem lettünk többen.

Százhalombattát az erőmű mellett haladó Csenterics úton hagytuk el. Kereszteztük a 6-os utat, majd az M6-os felett elhaladva makadám útra tértünk. Az utóbbi napok esőzéseinek is megvolt a hatása, elég nagy tócsákat kellett kerülgetni, le is szálltunk pár helyen, hogy elkerüljük a felverődő sár csomókat. Így értünk be Érdre, majd a Sóskútra vezető útra tértünk. Fél km után Tárnok felé kanyarodtunk le. Áthaladva a településen, az M7-es felüljárójánál hagytuk el Tárnokot. Innen a Pusztazámor felé vettük az irányt, elhaladtunk a Regionális Hulladéklerakó mellett, jó minőségű aszfaltúton érkeztünk meg Pusztazámorra.

A település központjában pihentünk meg egy kis parkban, egy szépen felújított kereszt mellett. Itt fogyasztottuk el a szendvicsünket. Ezután a település temetője felé vettük az irányt. Egy kellemes emelkedő után hagytuk el a falut. A Gyúróhoz tartózó repülőtér mellett elhaladva, hol jobb, hol rosszabb úton haladva értünk el a már Etyekhez tartozó szőlőkhöz. Láthatólag az idei év nem igazán kedvezett a szőlőnek. A késői fajtákat még nem szüretelték le, a kóstolás után kiderült, hogy még nem is érett meg igazából. Néhol kézzel, hagyományos módon szüretelték a korai fajtákat, de láttunk szőlőkombájnt is.

A szőlőket elhagyva elhaladtunk a Korda stúdió mellett, de most alig láttunk belőle valamit, mivel az út melletti kukorica annyira megnőtt, hogy mindent eltakart. A kukoricának jót tett a sok eső. Kikanyarodva az Alcsút felé vezető műútra, jobbra tértünk be Etyekre, ahol rögtön szembetaláltuk magunkat a fesztivál nyüzsgő embertömegével. A templomnál már csak tolni tudtuk kerékpárjainkat. Több helyszínt érintettünk, majd a körpincénél álltunk meg. A Kattra Pincészetnél megkóstoltuk a helyi borokat. A kis pihenő után visszatértünk a faluba, majd a Kecskegödör menti borpincéknél, még egy utolsó lángosra megálltunk. Etyeket a tehenészet mellett hagytuk el.

A szél kicsit megélénkült, de jó minőségű földúton kerekezhettünk immár hazafelé. Az egyik szakaszon annyira sáros és vizes volt az út, hogy kénytelenek voltunk a szomszédos szántóra kikanyarodni. Szerencsére innen már csak néhány 100m volt hátra a műútig. Az úton legurulva értünk be Sósútra, ahol Tárnok felé kanyarodtunk. Tárnokon, a reggel már megjárt utakon kerekeztünk át Érdre. A 7-es utat keresztezve, a hőerőmű kéményének irányába haladtunk tovább. Az M6-os, majd a 6-os utat keresztezve, a Csenterics úton értünk vissza Százhalombattára. Remek időnk volt! Sajnálhatja az, akit az időjárás elijesztett az etyeki programtól. Ezzel az idén betervezett kerékpár túráinknak vége lett, legközelebb majd tavasszal találkozunk, a Csepel szigetre megyünk. Remélhetőleg, jövőre többen fognak eljönni kerékpártúráinkra.

Résztvevők: Szabó Zsolt, Sefcsik Zsuzsa, Gyenes István



Ugrás az elsőre

(A csatolt fényképeket Szabó Zsolt készítette)

Szabó Zsolt
túravezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu