2010 június 5, Kerékpártúra - Budakeszi

Ha valaki az elmúlt hetek időjárását követte, nem sok esélyt adott mára egy sikeres kerékpár túra lebonyolítására. De eljött a hétvége, és egy csapásra megérkezett a jó idő! Nem hogy nem esett végre már az eső, de hétágra sütött a nap, 25°C meleg lett! Ideális kerékpáros idő, ennél rosszabb soha ne is legyen! Az is tény, hogy a jelentkezőkre nem tett jó hatást az elmúlt napok esős időjárása. Nem is volt 1-2 komolyabb jelentkezőnél több. De az utolsó napon páran belelkesedtek, így 4 fővel szaporodott a csapat.

Útvonal: Százhalombatta - Érd - Tárnok - Sóskút - Biatorbágy - Páty - Budakeszi - Törökbálint - Diósd - Érd - Százhalombatta
Túratáv: 74km
Emelkedő: 300m

Már az indulásnál kellemes 16 fokos meleg fogadta a túra résztvevőit, ez a tény előre vetítette, hogy kellemes nap elé nézünk. A találkozás 8 órakor Százhalombatta központjában volt, innen indultunk el Érd irányába. Az eredeti tervünk szerint az Erőmű úton elhaladva, a 6-os utat elérve, a makadám úton kerekezünk át Érdre. Az elmúlt napok esőzései miatt az út át volt ázva, emiatt jobbnak láttuk, ha a főúton közelítjük meg Érdet, a lehető legkevesebb időt eltöltve a forgalmas főúton.

Érdet elérve, a Velencei úton 100 méter után rátértünk a Sóskúti útra. Nemsokára kiegészült a csapat, most már teljes létszámban kerekeztünk Sóskút felé. Jó tempóban haladtunk át Sóskúton, már majdnem a Gesztenyés magasságában jártunk, mikor egyikünk kerékpárjával technikai gond akadt, a váltója kezdett el rendetlenkedni. Helyben nem tudtuk kijavítani, jobbnak láttuk, ha visszafordul, nehogy a hiba súlyosabbá váljon. Eggyel kevesebben folytattuk tovább a túrát. Biatorbágyra érve, az ipari műemlék viadukt alatt tartottunk egy rövid pihenőt. A pihenő alatt megreggeliztünk. Tovább kerekezve, áthaladtunk az 1-es, majd az M1-es utak alatt. Begurultunk Pátyra.

Pátyra beérve megálltunk a már korábban megismert pincesoroknál, a központban található Splény-Várady kastélynál, a híres puskakerítésénél. A kastély kerítése az 1848-49-es szabadságharcban használt puskákból készült. A központon áthaladva, egy kellemes emelkedő után elhagytuk a települést. Fák árnyékában haladt a kellemes, változatos erdei út. Hol lombos fák, hol fenyőfák szegélyezték az utat. Budakeszire egy kellemes lejtő után érkeztünk meg. A településen nem sokat időztünk, csak egy kis bevásárlásra álltunk meg. Rögtön utána tovább folytattuk a túrát. Hamarosan elértük a Farkashegyi vitorlázó repülőteret. A terv az volt, hogy bekukkantunk, de kedvesen meginvitáltak bennünket, nézzünk körül. Nem sokat kérettük magunkat, bementünk, el is foglaltunk egy jó kis padot a reptér szélén, a motoros repülőgépek mellett. Itt megebédeltünk, leheveredtünk. Élveztük a napsütést, nézegettük a fel- és leszálló gépeket. A félórás pihenő után folyattuk a túránkat. Elhaladtunk a Magyar-Német Katonai Temető mellet. Így jutottunk el, az M1-es és 1-es utat átszelve Törökbálintra.

A városon áthaladva, az Anna-hegyi kilátót szerettük volna elérni, a legrövidebb úton. Az elmúlt napok esőzései itt is megtették a hatásukat, nagy vízmosás volt az út helyén, így lemondtunk a legrövidebb útról. Kis kerülővel, a Rudák-telep érintésével értük el a környék legmagasabb pontját, mely 264m magas. Maga a kilátó egy távközlési torony, melyet kilátóként is hasznosítanak. Szép panoráma adódik innen a környékre, a Budai-hegyég, Budapest a Duna vonala egészen Százhalombatta környékéig belátható.

A kilátót elhagyva, kereszteztük az M0-ás utat, egy gyalogos felüljárón, majd Diósd felé vettük az irányt, szép házak között, végig lejtőn jutottunk ki a 7-es útra. Itt még együtt volt a csapatunk, megálltunk egy cukrászdában, egy kis frissítőre, fagylaltra. Ezután már fogyott a csapat, van aki Tárnok, van aki Csepel felé vette az irányt. Négyen Érd-Ófalu felé kerekeztünk, itt még elmentünk megnézni a minaretet. Utána elhaladtunk a Termálfürdő mellett, majd a Római úton felkapaszkodtunk a Kakukk-hegyre. Érintettük a Százhalombattai Régészeti Parkot, így jutottunk vissza a kiindulási pontunkra.

Szerencsénk volt az időjárással, kellemes utunk volt. Szép élményekkel zártuk a napot. Egy darabig nyári szünet lesz, majd szeptember 25-én újra nyeregbe pattanunk, a szokásos Etyek környéki túrára.

A résztvevők: Kovács Ida, Sokorai Eszter, Sokorai Kata, Kovács Gábor, Horváth Attila, Muskovicsné Fenyvesi Éva, Szabó Zsolt.



Ugrás az elsőre

(A csatolt fényképeket Szabó Zsolt készítette)

Szabó Zsolt
túravezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu