2009 szeptember 26, Kerékpártúra - Etyeki-dombság

Itt van szeptember vége, elérkezett az idei utolsó kerekezésünk időpontja. A most már rendszeresen megtartott Etyeki Kezes-Lábos fesztiválra kerekeztünk el a túra keretében. Az időjárás kellemes arcát mutatta, bár már a reggelek kissé hűvösek, de nappal igazi késő nyári idő van, ez kerekezéshez ideális. A reggeli hűvösön kell csak magunkat túltenni, azután ideális körülmények között nyomhatjuk a pedált. Nem úgy, mint tavaly, amikor hirtelen jött a lehűlés, az eső, akkor mindenkit elijesztett a túrától.

Tervezett útvonal: Százhalombatta - Simon-puszta - Martonvásár - Tordas - Gyúró - Etyek - Sóskút - Érd - Százhalombatta

Túratáv: 60km
Emelkedő: 150m

A tervezett útvonalunk térképe

A találkozó reggel 8 órakor volt Százhalombatta központjában, az Ebatta kultúrkocsma előtt. Az előzetes jelentkezésekhez képest többen is voltak, mint számítottam. A szép idő ígérete jótékonyan hatott a jelentkezők létszámára. Új arcokkal is találkoztunk. Egy kicsit még vártunk 2 résztvevőre, de kiderült, Velük a vasútállomáson találkozunk. A vonat érkezéséig a hátralévő időt hasznossá tettük, elmentünk felfújni a kerekeinket. A vonat megérkezése után teljes volt a Százhalombattáról induló csapat. 840-kor indultunk tovább a vasútállomástól.

Az indulás kisebb zökkenővel indult, mivel már az első 500m-en sikerült 2 embert elhagynunk. Hamar feltűnt a hiányuk, bevártuk Őket, teljes lett a csapat. Százhalombattát az ipari park felé eső vasúti átjárón keresztül hagytuk el. Az ipari parkon keresztül értük el a 6-os számú főutat. Innen még jó minőségű aszfaltút vezet az M6-os út alatti átjáróig. Simon pusztáig földúton tekertünk, az elmúlt száraz időszaknak köszönhetően jó minőségű volt az út. Simon puszta után már ismét aszfaltúton haladtunk, csak a kátyúkra kellett figyelni. A 7-es sz. főutat elérve már nagyobb forgalom közepette értünk be Martonvásárra. A településen belül már mellékutcákon keresztül értünk el a vasút melletti benzinkútra. Itt volt megbeszélve a találkozó a túrához csatlakozó négy tárnoki túratárssal. Teljessé vált a csapatunk ezzel.

Martonvásárt után kereszteztük az M7-es autópályát, majd Tordas felé vettük az irányt. A következő pihenő Gyúrón lett megtartva, Etyekig más települést már nem érintettünk. Gyúrót elhagyva egy emelkedő makadám úton kellett kerekezni, ezt a szakaszt csak kevesen úszták meg kerékpárjuk tolása nélkül. Felérve a dombtetőre, szép rálátás nyílt a környező tájra, távolban a Vértes vonulatai is láthatóak voltak. Még megtettünk néhány kilométert a zötyögős úton, majd ismét szilárd burkolatú úton haladhattunk tovább. Egy újabb kaptató után elértük az Etyeki Hungarovin szőlészetét. A szőlő szüretelését már befejezték, de még sikerült találnunk néhány fürt szőlőt, amivel felfrissítettük magunkat.

Kordonos szőlősorok között tekertük el a dombtetőn felállított keresztig. Szép kilátópont, az egész környék belátható innen. Kis pihenő után egy kisebb emelkedő következett, majd egy mandulafasoron haladva kerekeztünk tovább Etyek felé. Elhaladtunk a Korda stúdió mellett, majd egy kellemes lejtő után értük el az Etyekre vezető aszfaltos utat. Pár perc múlva megálltunk az Etyek felett álló fakilátónál.

A kilátóból pompás panoráma van, az egész környék belátható. Felmentünk körbetekinteni, készítettünk pár fényképfelvételt. Az uzsonna szünetet is itt tartottuk meg. A pihenő után az Etyek felett ÉNy-ra fekvő szőlők és pincék felé vettük az irányt. Kissé elvétettük az irányt, nem jutottunk el oda ahová szerettünk volna, de legalább egy újabb részét ismertük meg Etyeknek. A kis kitérő után értünk be a falu központjába. A kerékpárokat a Magyar-kút mellett parkoltuk le. Másfél óra szabadidőt kaptak a túratársak, mindenki kedvére nézelődhetett a Kezes-Lábos forgatagában. Néhányan érintettük a körpincét, a templomot, a Kálvária dombot. Miután páran összegyűltünk, elmentünk a Kattra Pincészethez borkóstolás céljából. Visszatérve a faluba találkoztunk a csapat másik felével, majd felpattantunk kerékpárjainkra, a Kecskegödör menti borospincék mentén hagytuk el Etyeket.

A tehenészetig jó minőségi műúton haladtunk, de ezután rátértünk egy földútra. Ez még nem lett volna probléma, de találkoztunk 5-6 személygépkocsival, akik olyan nagy port kavartak, hogy alig lehetett látni. Szerencsénkre nem sokára kiértünk a Sóskút-Pusztazámor közötti aszfaltútra. Itt kétfelé váltunk, aki Budapestről jött, az Sóskút felé vette az irányt, a többiek meg Pusztazámor felé. Kissé megfogyatkozva értünk be a falu központjába, majd a budapesti hulladéklerakó telep felé vettük az irányt. Arra jól kiépített műúton haladhattunk. Tárnok felé még áthaladtunk az M7-es autópálya felett, majd beértünk Tárnokra. Itt kiszállt a Ruff család, tovább fogyatkozott a csapatunk.

Tárnokot elhagyva, Érd, majd a 7 sz. utat keresztezve, a hőerőmű kéményeit követve kerekeztünk hazafelé. Az M6-os autópályát, majd a 6-os főutat keresztezve, a Csenterics úton értünk vissza városunkba. Itt még volt egy defektet is összeszedett egyik társunk, de ez már semmit nem vont le a nap érdemeiből. Remek idő, program és társaság verődött össze a mai kerekezésre. Ideális körülmények között, tekertünk le kb. 70 km-t. Remélem, jövőre mikor újra kezdődnek a kerékpártúrák, ismét lelkes csapattal vághatunk neki a környéknek. Legközelebb jövő tavasszal a Csepel-szigetre megyünk kerekezni.

Részvevők: Szabó Zsolt, Kiss Tibor, Sefcsik Zsuzsa, Kovács Pisti, Kovács Ida, Ruff Józsi, Ruff Lívia és a gyerekek, Elek Szilárd, Sokorai Eszter, Horváth Attila, Horváth Krisztina, Varga Tamás, Czigány Anna



Ugrás az elsőre

(A csatolt fényképeket Szabó Zsolt készítette)

Szabó Zsolt
túravezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu