2009 június 6, Kerékpár túra - Zsámbéki medence

Itt van a nyár, és eljött az idei második kerékpáros túránk ideje. A cél a Zsámbéki-medence volt. Az időjárás nem volt éppen ideális. A szombati napra elég változékony időt jósoltak. Ennek következtében többen is visszamondták a részvételt. Végül is hat vállalkozó szellemű kerékpáros jött össze a százhalombattai indulásnál.

Tervünk a következő volt:

Útvonal: Százhalombatta - Érd - Tárnok - Sóskút - Biatorbágy - Zsámbék - Páty - Budakeszi - Törökbálint - Diósd - Érd - Százhalombatta

Túratáv: 75km
Emelkedő: 300m

Reggel 8-kor volt a találkozó Százhalombattán, senki sem késett el a megbeszélt időpontról. Így semmi akadálya sem volt az indulásnak. A nagyobb forgalom elkerülése végett, a 6-os és a 7-es út közötti szakaszt földúton tettük meg Érd határáig. Itt rátértünk Érd és Tárnok közötti útra. Sóskút, Biatorbágy községek érintésével haladtunk tovább a jó minőségű közúton. Az út a Biai-tó mellett vezet Herceghalom felé. Az 1-es számú főutat Herceghalomnál kereszteztük. Ezután Zsámbék felé vettük az irányt. Az M1-es autópálya alatti alagút után feltűntek a Zsámbéki dombok. Amint tovább kerekeztünk, egyre közelebb értünk a településhez, egyre több részletet mutatott meg magából a falu.

Zsámbékra megérkezve először elhaladtunk az Apor Vilmos Katolikus Tanítóképző Főiskola mellett. A főiskola valamikor a Zichy család kastélya volt, ezen a területen volt korábban Zsámbék középkori vára. A vár Mátyás király birtokába került, aki fiának, Corvin Jánosnak adományozta. 1541-ben Zsámbékot is elfoglalják a törökök, 145 évig birtokolják. A végvári harcokban tönkrement várat a harcok után többé nem újítják fel. 1689-ben vásárolja meg a Zichy család a zsámbéki birtokot, kastélyukat az 1710-es években építik. A törökkor emléke a Török-kút, melyet nem ártana már felújítani. A fényképek elkészítése után a település felett magasodó románkori templomrom felé vettük az irányt. A templomot elérve, kicsit elidőztünk a romoknál, megcsodáltuk a romjaiban is impozáns későromán / koragótikus bazilikát. Magát a templomot a premontrei szerzetesek építették az 1200-as évek közepe táján. Az 1773-as földrengés súlyos károkat okozott a templomban és a mellette levő kolostorban, sajnos nem építették újjá.

A templomrom elhagyása után, megfelelő pihenő helyet kerestünk. Ahol nyugodt körülmények között fogyaszthattuk el a jól megérdemelt uzsonnánkat. Emiatt jó kilátást keresve, feltoltuk kerékpárjainkat a romtemplom feletti dombra. Teljesen nem sikerült feljutni, de a kilátást így is élvezetes volt. Pihenő után visszaereszkedtünk Zsámbék központjába. A települést Páty irányába hagytuk el. Kb. 10km-es, hol kisebb, hol erősebben emelkedő úton jutottunk el Pátyra. Sajnos itt elromlott az idő, szemerkélő eső fogadott minket a településen. Ez persze rányomta bélyegét a társaság hangulatára. Kisebb megbeszélés után úgy határoztunk, hogy nem az előre megtervezett útvonalon haladunk tovább, hanem Biatorbágy érintésével térünk vissza Százhalombattára.

Azért nem zavart annyira minket az időjárás rosszabbra fordulása, egy kicsit szétnéztünk Pátyon. A település érdekessége a Splényi-katély kerítése, mely 350 darab 1848-as puskacsőből készült annak idején. A kastély sajnos eléggé leromlott állapotban van jelenleg, de mintha már elkezdték volna a felújítását. Érintettük a Hősök terét, elmenőben láttuk a Pince-hegy pincesorát. Ezután Biatorbágy felé vettük az irányt. Biatorbágyra érve áthaladtunk a Matuska Szilveszter által elhíresült viadukt alatt, időnkénti szemerkélő esőben kerekeztünk. Szerencsénkre nem sokkal később derültebbre váltott az idő. Érdre már napsütésben érkeztünk. Innen már csak néhány kilométer volt hátra a túra végpontjától.

A változékony időjárás ellenére jól sikerült a mai napi túránk. Mindenki kellemesen elfáradt, az előzetesen tervezett 75 km távot majdnem sikerült teljesítenünk. A kimaradt útvonalat meg legfeljebb jövőre ismét megpróbáljuk. A következő kerékpáros kirándulás a nyári szünet után szeptember 26-án lesz, az Etyeki-dombságba fog vezetni, az Etyeki Kezes-lábos kézműves gasztronómiai fesztiválra.

A túra résztvevői: Szabó Zsolt, Sefcsik Zsuzsa, Orbán Zsuzsa, Ferenczi Albertné, Kiss Tibor, Kevin apuka



Ugrás az elsőre

(A csatolt fényképeket Szabó Zsolt készítette)

Szabó Zsolt
túravezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu