2009 április 25, Kerékpártúra - Csepel sziget

Az előző évekhez képest kissé később rendeztük meg az első szokásos, tavaszi idény-nyitó Csepel-szigeti kerékpár túránkat. De ennek is meg lett az előnye, igazi nyári időjárás fogadott minket egész nap. Az előző évekhez képest kicsit csendesebb volt az érdeklődés, de ennek ellenére 8 fővel vágtunk neki a kerekezésnek.

Útvonal: Százhalombatta - Tököl - Szigetújfalu - Ráckeve - Szigetszentmárton - Szigetújfalu - Tököl - Százhalombatta

Túratáv: 62km
Emelkedő: 50m

Reggel kicsit hűvösebb idő fogadott minket, 9 órakor találkoztunk az ófalui kompnál. A kompból való kiszállás után rátértünk a Tököl, Szigetújfalu közötti útra. A Tököli Börtön után nem sokkal rátértünk az ivóvíz kutak mellett haladó útra. Itt forgalom abszolút nem volt, hallgathattuk a madarak énekét. Nemsokára visszatértünk a közútra. Szigetújfalu előtt még egyszer visszatértünk az ivóvíz kutak melletti útra, de ez az út elfogyott nemsokára, így a gáton haladva értük el az Ercsit Szigetújfaluval összekötő kompot. Itt tartottuk meg az első pihenőnket. Kellemes panorámánk volt innen Ercsire.

A komp után érintettük Szigetújfalut, majd Ráckeve felé indultunk tovább. Szántóföldek, tanyák mellett haladtunk, érintettünk két lovas tanyát is. Nem sokkal ezután feltűntek Ráckeve épületei. A hosszú, egyenes úton szétszóródott a csapat, de a HÉV sorompójánál bevártuk egymást. Ráckeve központjának felkeresése előtt előbb tettünk egy kis kitérőt, érintettük az autósmozit, a termálfürdőt.

Első megállónk Ráckevén a Savoyai kastélynál volt, épp csak benéztünk a kastélyparkba. Ezután irányt vettünk Árpád hídhoz. A híd lábától indul a szokásos piac. A Ráckevei-Duna melletti sétányt szombati napokon a vásározók foglalják el. Ma is előfordul, hogy az árusok és a vásárlók csónakon érkeznek a piacra. Egy órai nézelődés után, Ráckeve hangulatos utcáival búcsúzott el tőlünk.

A várost elhagyva, letértünk a műútról, az üdülősoron, a Soroksári-Duna mentén kerekeztünk Szigetszentmárton felé. A településre megérkezve betértünk az egyik helyi cukrászdába fagylaltozni. Fagyizás közben megbeszéltük a hátralévő további szakaszt. Az eredeti tervben Szigetcsép, Tököl útvonal lett megtervezve, de ez az út eléggé forgalmas. Így inkább a hosszabb, de csendesebb utat választottuk.

Amint felpattantunk a kerékpárjainkra, Szigetújfalu felé vettük az irányt. Már többször szerettem volna felkeresni a Szigetújfalu közelében lévő, XIII. századi bencés korostor romjait. A romok a komp közelében vannak. A társaságot rábeszéltem a romok felkeresésére, de a Duna közelébe eljutni nem is volt egyszerű feladat, a kerékpárokat csak tolni tudtuk az ártéri erdőben. Sajnos a romokat nem találtuk meg, viszont egy gyöngyvirág mező felfedezése kárpótolt bennünket a fáradozásainkért.

Ezután visszafordultunk, a Duna mentén észak felé kerekeztünk, hol a Vízművek üzemi aszfalt útjain, hol földutakon értük el a tököli kompot. A 16:25-ös komppal tértünk vissza Százhalombattára, az idei első kerékpártúránk végpontjára. Idén sem volt vállalkozó szellemű kerekező a hosszabb túrára, de így is szép eredmény volt a közel 62 km-es táv megtétele. A fáradság, a napsütés miatti némi lesülést leszámítva igazán kellemes napot töltöttük el. A következő kerékpáros kirándulás nyáron, június 6-én lesz. Ekkor Zsámbék, Budakeszi felkeresésével teszünk meg egy kört Százhalombattáról indulva, ugyan ide visszatérve.

A túra résztvevői: Gazsi István, Gazsi Istvánné, Kovács Ida, Orbán Zsuzsa, Gröb Péter, Sefcsik Zsuzsa, Kevin, Szabó Zsolt.



Ugrás az elsőre

(A csatolt fényképeket Szabó Zsolt készítette)

Szabó Zsolt
túravezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu