2008 szeptember 19, Természetbarát Találkozó Százhalombatta, Régészeti Park

A júliusi jutalomtúránk során felmerült annak a lehetősége, hogy egy természetbarát találkozót szervezzünk. Gelencsér Misi részéről felajánlásra került egy birka, ezáltal a vacsora biztosítva volt a résztvevőknek. Az ötlet lassan testet kezdett ölteni, megtörtént a társaság szondáztatása, ennek alapján úgy tûnt, van érdeklődés az összejövetelre. Figyelembe véve az éves túratervünket, szeptember 19-ére kitûztük a Természetbarát Találkozónkat. A helyszín Pintér Magdi ügyködésének köszönhetően a Százhalombattai Régészeti Park 'közösségi' épülete lett. A részvétel feltétele az volt, hogy a férfiak felelőssége az ital biztosítása, a nőké a sütemény. A bérleti díjat, a pörkölthöz szükséges kenyeret a közös kasszából finanszíroztuk.

Az előzetes felmérésből már látható volt, hogy több mint 40 résztvevőre számíthatunk. Végül is 47-en jöttünk össze egy kis beszélgetésre, birkapörkölt kóstolóra. A szakácsaink, Gelencsér Misi, Kovács Pisti már 12-kor megkezdték a birka főzését. A találkozó 4 órára került meghirdetésre, de már 3 óra körül elkezdtek szállingózni az emberek. Az evésen, íváson kívül kulturális programot is sikerült szervezni, mivel kiderült, hogy pár százhalombattai társunk még nem is látta a Régészeti Park kiállítását. Ez kicsit olyan dolog, mint ahogy sok honfitársunk nem győz betelni a külföldi útjaival, de Magyarország látnivalóiról semmit se tud! Persze tisztelet a kivételnek. A kiállítást még világosban, idegenvezetéssel tekintettük meg.

Százhalombatta mai nevét az Óváros felett elterülő száznál is több halomról kapta. Több mint 2500 évvel korábban, a Halstatt-korban élt nép hozta létre ezeket a különleges temetkezési helyeket. Sajnos a mûvelt területeken található halmok jelentős részét elszántották, alig felismerhetőek, de még így is Dunántúl egyik legnagyobb halomsírmezőjeként tartjuk nyilván. A Régészeti Parkot 1996-ban nyitották meg, miután az 50 hektáros területből az Önkormányzat megvásárolt 6 hektárt. Jelenleg bronzkori és vaskori rekonstruált falu épületei tekinthetők meg, de a feltárt 115-ös számú feltárt halomsír bemutatása a leglátványosabb. Sajnos a fényeffektusok most elmaradtak a sírkamrában, mivel a projektor tönkrement, pótlása csak 2009 tavaszán fog megtörténni. A Régészeti Park bővítése folyamatosan történik, ezáltal az ide látogatóknak mind több fogalma lesz az időszámításunk előtt élt emberek mindennapjairól.

A bemutató végére elkészült a birkapörkölt is, na meg a terjengő illatok kellőképpen megmozgatták már a bélbolyhokat. Következett a vacsora. Minden dícséretet megérdemelt a két szakácsunk, még olyanok is repetát kértek, akik életükben először ettek birkahúst. Enyhén csípős volt a pörkölt, de hát ezt a férfi szakácsoktól nem lehet zokon venni! A pörkölt után a sütemények következtek, ennyi még az esküvőkön sem szokott lenni, kitettek magukért a hölgyek! Közben folyt a különböző borok kóstolgatása, így nem csoda, hamar összeállt a dalárda. Jól esett az éneklés, a mozgás, mivel a 'közösségi' terem kissé huzatos volt, az idő pedig kellemetlenül hûvös. Vonatozás is belefért a programba, Megy a gőzös, megy a gőzös dallamára valamennyire felmelegedett a társaság. Kilenc óra körül fejeztük be a találkozót, elmondhatjuk, hogy sikeres volt, jövőre valószínûleg megismételjük.

Következő szombaton Börzsöny lesz a túránk célpontja, remélhetőleg a részvétel nem lesz alacsonyabb a mai találkozónál.



Ugrás az elsőre

(A csatolt fényképeket Muskovics András készítette)

Muskovics András
szakosztályvezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu