2008 június 7, Velencei-tó környéke

Közeledik a nyár, eljött az idei második kerékpár túránk ideje. Az elmúlt napokban már igazi nyári arcát mutatta az időjárás. Ez meghozta a kedvét az érdeklődő kerekeseknek, előzetesen 9 fő jelentkezett, annak ellenére, hogy 75 km kerekezés lett betervezve. Ahogy közeledett a túra napja, úgy vált egyre változékonyabbá az időjárás, egyre többen vonták vissza a jelentkezésüket. Így nem is csodálkoztam, mikor a reggeli találkozón, az előző esti eső után csak ketten jelentünk meg Százhalombattán. Ennek ellenére természetesen megtartottuk a túrát.

Útvonal: Iváncsa - Pusztaszabolcs - Szabadegyháza - Seregélyes - Dinnyés - Agárd-Gárdony - Velence - Kápolnásnyék - Pettend - Baracska - Martonvásár - Simon puszta - Százhalombatta

Túratáv: 75km
Emelkedő: 200m

Reggel 7:40-kor volt a találkozó Százhalombatta vasútállomásán. A 7:52-es pusztaszabolcsi vonattal mentünk a túra kindulási pontjára. Szép új vonattal utaztunk, kifejezetten kellemes volt, hogy nem kellett magasra feltenni a kerékpárokat. És még kerékpár szállításra kijelölt hely is volt! Bár mindig, ilyen körülmények között utazhatnánk! A vonatról Iváncsa vasútállomásán szálltunk le, és innen vettük az irányt Pusztaszabolcs felé. Itt csatlakozott még hozzánk egy bátor kerékpározó, aki az időjárás ellenére felvállalta a mai kerekezést.

Pusztaszabolcs után, kellemes, változatos utunk volt. Alig volt forgalom, így élvezhettük a környező tájat. Szántóföldek és állattelepek mellet haladtunk el, amit néha egy-egy erdőfolt tett változatossá. Szabadegyháza mellett tértünk rá a 62-es útra. Itt már jóval nagyobb volt a forgalom, itt már vigyázni kellett a teherautókkal. De csak 9 km-et. kellett ezen az úton megtennünk, Seregélyesnél letértünk a főútról.

Ha már ott voltunk, nem hagytuk ki a település nevezetességét a Zichy-Hadik kastélyt. Az 1820 körül épült klasszicista kastély, az utóbbi időkig szállodaként üzemelt. Egy ideje már csak időnkét tartanak benne rendezvényeket. Most éppen egy esküvői fotózás zajlott a kastélyparkban. A kastély látogathatósága nem megoldott. A parkon keresztül jutottam el én is a kastélyhoz, de hamar el küldtek onnan. Így elhagyatottan is szép a kastély és környéke. Nagy kár, hogy az utóbbi időben kissé elhanyagolták a parkját. Remélhetőleg találnak valakit, aki majd jó gazdaként fogja üzemeltetni, a kastély és környezete pedig látogatható lesz. A szép környezetet kihasználva, itt tartottuk meg első pihenőnket.

Seregélyesről tovább indulva, már igazi szép arcát mutatta az időjárás. Kellemes napsütésben folytattuk utunkat Dinnyésig. Itt az út mellett találtunk egy cseresznyefát, ami megállásra késztetett minket. A cseresznyézés után tovább kerekeztünk. Az eredeti terv szerint a Velencei-tó északi oldalán kellett volna, Pákozd - Sukoró - Velence érintésével megkerülni a tavat. Meggondoltuk magunkat. A MOL a nyári partiját tartotta Agárdon, így kihasználva a lehetőséget, inkább Agárd felé vettük az irányt. A rendezvény színhelye Agárdon, a Sport strandon volt. Ezen a családi napon a megjelentek sok program, sportolási lehetőség, koncert közül választhattak. Itt ebédelt meg kis csapatunk Az ebéddel egybekötött pihenő után szétvált a csapat. Ketten Százhalombatta felé vettük az irányt, Gárdony, Velence érintésével. Kápolnásnyék után már szép, új kerékpárúton haladhattunk Pettendig. Ilyen körülmények között kellene kerekezni! Baracska után, az emelkedő tetejéről már látszottak azok a sötét fellegek, melyek menydörgések közepette közeledtek felénk.

Bíztunk abban, hogy elkerül minket a rossz idő és elvonul más felé. De Martonvásáron elkapott minket az eső. Ennek ellenére szerencsénk volt, pont mikor leszakadt az ég, volt ott egy fagyizó, ahová nem csak mi tudtunk bemenni, hanem a kerékpárokat is védett helyre tudtuk vinni. Arra számítottunk, hogy ahogy jött olyan hirtelen el is vonul. De csak nem akart csitulni, és mindig újabb, és újabb hullám jött. Közben meg cikáztak körülöttünk a villámok, néhány a közvetlen közelben csaphatott be, mert egészen beleremegtünk a menydörgésbe. Egy órai várakozás után, már jónak láttam megérdeklődni az ismerősömnél szabad-e a furgonja, amivel ki tudna menteni minket szorult helyzetünkből. Szerencsénk volt, fél óra múlva, már meg is jött a segítség, így az utolsó szakaszt már nem kellett esőben megtenni.

Még annak ellenére, hogy nem lett teljes a túra, így is 66 km-t megtettünk. Minden elismerés Sefcsik Zsuzsának, és Némethné Egervári Katalinnak, hogy az időjárás ellenére felvállalták és végig tekerték. a túrát, A következő kerékpáros kirándulás a nyári szünet után szeptember 20-án lesz Etyekre a Etyeki Kezes-lábos kézmûves gasztronómiai fesztiválra.

A résztvevők:
Szabó Zsolt, Sefcsik Zsuzsa, Némethné Egervári Katalin



Ugrás az elsőre

(A csatolt fényképeket Szabó Zsolt készítette)

Szabó Zsolt
túravezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu