2006 március 18, Hóvirág keresés - Gerecse

2006. március 18-án az ez évi második túránk a Gerecsébe vezetett. 45-en vettek részt az úgynevezett hóvirágkereső túrán. Természetesen a hóvirágot keresni lehet, de leszedni jó ideje már nem, mivel védetté lett nyilvánítva.

Az alábbi útvonalat jártuk be:

Útvonal: Lábatlan - Pusztamarót - Vízválasztó - Gerecse - Tardos - Vértestolna

Túratáv: 20km
Emelkedő: 450m

Friss tavaszias időben kezdtük meg a túrát Lábatlanból, a múzeum mellől. Piroson hagytuk el a községet. Az út kissé csúszós volt, itt még a hóolvadás utáni állapotok uralkodtak. Itt még nem gondoltunk arra, hogy feljebb még 10-20 cm-es hóban fogunk gyalogolni. Az erdőhatár elérésekor kisebb gondunk volt a jelzéssel, de hamar megtaláltuk az igazit. Vagy 6 km-et haladtunk az erdőben a Marót hegy felé. Közvetlenül a hegy előtt befutott az országos kék Bajót irányából.

Innen pár perc alatt elértük Pusztamarót tisztását. Nagy meglepetésemre a kis temető mellett szép emlékmû került felállításra. Itt már egybefüggő hótakaró fogadott bennünket. Az esőbeállóban elfogyasztottuk az elemózsiánkat. Az átázott bakancsok, na meg a hûvös időjárás miatt 20 perc se kellett a pihenőhöz. Kb. 1 km-t közösen haladt a piros és az országos kék jelzés. A Vízválasztó után a kéken haladtunk tovább a Kis-Gerecse oldalában. A kapaszkodó után a volt hercegprímási kastély tisztásán találtuk magunkat. A Gerecse csúcsát nyugatról kerüli meg a jelzés.

Nemsokára Tardos falu magasságába értünk. A rövidebb túrát választók a kék kereszt jelzésen lementek a faluba, ahol a buszunk várakozott reájuk. A társaság nagyobbik része tovább folytatta útját a kéken. A Bánya-hegy melletti erdészháznál ismét egy kis pihenő következett, hógolyózással egybekötve. Az erdészháztól kb. még 5 km-t kellett a buszig megtenni. A hó mindjobban olvadt, az út mind sárosabb lett, ahogyan ereszkedtünk lefelé. Az autóbuszunk a megbeszélt helyen már várt ránk, a rövidebb túrát teljesítők már vártak ránk. Ha hóvirágot nem is láttunk ez alkalommal, a gyaloglás mindenkinek jól esett.



Ugrás az elsőre

(A fényképeket Muskovics András készítette)

Muskovics András
szakosztályvezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu