2004 Egész éves összefoglaló


Ez volt az az év, amikor hosszú évek után nem került megszervezésre a szokásos jutalomtúra. Georgiades Gáborral való előző évi Szlovák paradicsomban megszervezett jutalomtúránk végefelé történt beszélgetés alapján pedig érezni kellett volna nekem és persze a többi túratársnak is, hogy valami nagyobb baj van készülőben, de az ember csak utólag látja tisztán a megtörténteket. Az éves túratervben sem szerepelt már az augusztusi jutalomtúra. Még ekkor is az ember azzal magyarázta a dolgot, hogy elfáradt, várja mások jelentkezését a jutalomtúra megszervezésére. Pedig utólag teljes bizonyossággal állíthatom, hogy nem a belefáradás volt ennek az oka, hanem sajnos a betegsége, amit sohasem mutatott ki a túratársaknak, talán a családjának sem.

Az archívum létrehozásakor az a cél vezérelt, hogy a szakosztály tevékenységének bemutatása a jutalomtúrákon keresztül történjen meg. Sajnos ebben az évben ettől el kell tekinteni. Az év úgy indult, ahogy általában szokott. Megrendezésre került a Megyeszélen teljesítmény túra januárban Százhalombattán, februárban megtartottuk a szokásos évzáró-évnyító megbeszélésünket. A tavaszi szezonban voltunk továbbá a Börzsönyben, Pilisben. Márciusban Gödöllői városismereti túrát szervezett Gábor. Az utolsó közös túránk Gáborral a Szabadságharc emléktúra volt, Tápióbicske környékén április 4-én. Ettől kezdve az éves túraterv programjai nem valósultak meg, nem volt aki átvegye a staféta botot. Meg igazából mindenki várta, hogy Gábor ismét visszatérjen a csapathoz. Nem ez történt. A júniusi temetés után két hónap teljes csend uralkodott a szakosztály háza táján.

Aztán a Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület meghívt bennünket augusztus 28-29-re, a II. AGROPARK kupa éjszakai tájékozódási és túravezetési versenyre, ahol az egyik kupát Georgiades Gáborról nevezték el. Ide már csak el kellett mennünk! Összejöttünk 12-en, bepakoltuk a sátrainkat, személygépkocsikkal elmentünk a Varbói-tó mellé. 28-án túráztunk egy jót a környéken, kellemes időnk volt. Így kezdődött újra a szakosztályunk mûködése. Az aktívabb tagok összefogtak, megkezdtük a túrák szervezését. A túrákat személygépkocsi használatával oldottuk meg, mivel a létszámunk nagyon lecsökkent ebben az évben. Először a Biai dombokat kerestük fel, majd októberben a Velencei hegység következett. Novemberben a Vértes következett, csodás őszi időben. Itt felkerestük a Vértesszenkereszti kolostor romjait, Gerencsér vár maradványát. Novemberben páran a szokásos Pest megyei turisták találkozóján, a Megyebálon is résztvettünk. A szakosztályvezetők it egyeztek meg, hogy jövő év folyamán, Gábor emlékére kopjafát fognak felállítani a Börzsönyben levő Királyházán. Persze nem maradhatott ki a Mikulás túra sem decemberben, a Budai hegyekben.

A szakosztályunk nehéz évet tudhatott maga mögött, csak bízni lehetett abban, hogy a következő évünk sikeresebb lehet.



Ugrás az elsőre

(A fényképeket Muskovics András készítette)

Muskovics András
szakosztályvezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu