1995 Ausztria, Raxalpe, Schneeberg

-Beszámoló- -Mellékletek-


A megelőző három évben Tirolban sátraztunk a jutalomtúráink során. Most is Ausztriába mentünk, de egy kicsit közelebb, Schneeberg, Raxalpe környékére. Egy-két embernek ismerős volt a helyszín, mivel 7 éve a szakosztály már járt errefelé, akkor is a hainfeldi kempingben sátoroztak. Az előkészületek a szokásoknak megfelelően elutazásunk előtt olajozottan megtörténtek, átnéztük a táborozáshoz szükséges eszközeinket, mindenki kiválasztotta a neki megfelelő sátrat. 28-an utazunk el a jutalomtúrára.

1995 augusztus 12. Utazás Hainfeldbe, Eisenstadt megtekintése

Szombat reggel - menetrend szerint - a százhalombattaiak bepakolták a felszerelésünket, majd következett a tárnokiak begyûjtése. Sopronnál mentünk át a határon, simán és gyorsan. Velünk szemben viszont több kilométeres volt sor a Forma-1-re igyekező autósok és motorkerékpárosok miatt. Mivel Hainfeld nem volt messze a határtól, időnk is volt bőven, kulturális programként megtekintettük Kismartonban (Eisenstadt) az Eszterházy kastélyt. A kastély Burgenland tartomány legjelentősebb kulturális emlékhelye és jelképe, több évszázadon keresztül az Eszterházy hercegi család rezidenciája és gazdasági központja. A kastély története egy XIII. századi várra nyúlik vissza, Nagy Lajos királysága idején a Kanizsai család kezdte meg a kiépítését. Később Habsburg kézbe került, majd 1622-ben került az Eszterházy család birtokába. A kastélyt I. Esterházy Pál herceg építtette át az olasz Carlo Martino Carlone építésszel barokk kastéllyá. Az Esterházy-kastély egyesíti a barokk csillogást, a klasszicista szigorral. Zenetörténeti jelentőségét Joseph Haydnnak köszönheti.

A kastélyban éppen jubileumi kiállítás volt, a belépő ára 70 ATS/fő volt. Több mint egy órát töltöttünk el a kastélyban, volt bőven látnivaló. Az idegenvezetőtől alapos ismertetést kaptunk a kastélyról, az Eszterházy családról. Nagyon sok eredeti bútor, étkészlet, festmény maradt meg a világháborút követően, nem úgy, mint az otthoni kastélyainkban. A kastélylátogatást követően 1 óra után tovább indult buszunk Hainfeldbe. Pechünk volt, az egyik faluban defektet kapott a jobb első kerekünk, a cseréje 1 órába telt. Ennek ellenére elég hamar elértük a kempinget. Sátorozó hely elég kevés van itt, nem véletlen, hogy Gábor jó előre lefoglalta a sátraink helyét. Itt inkább lakókocsik találhatók, melyeket több évre előre kibérelnek az osztrákok, úgy gondoskodnak a lakókocsik környezetéről, mintha a saját üdülőjük lenne. Végül is berendezkedtünk, elég korán visszavonult a társaság, megszokni a sátras életformát. Másnap a Gemeindealpe megmászása volt a cél, bemelegítő túra gyanánt.



Ugrás az elsőre

(A csatolt fényképeket Muskovics András készítette)

© 2006-2024 természetbarátok.hu